Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΦΗΓΗΣΗΣ: Ανθή Θάνου - Γιώργος Ευγενικός

«Παραμύθια να τρυγήσω»

Ο λαός λέει δώσε κρασί να βγει η αλήθεια. Μια αλήθεια που είναι κρυμμένη μέσα στα παραμύθια. Αυτήν θα ψάξουμε, αυτή θα τρυγήσουμε λέξη τη λέξη και θα προσπαθήσουμε την ιστορία να την κάνουμε κόκκινο κρασί.
Ασκήσεις μνημονικής, όνειρα, χειρονομίες, γκριμάτσες, φωνές, όλα μπλέκονται! Με όλα παίζουμε με όλα αφηγούμαστε.
Σουτ…αρχίζει!
Παραμύθι μύθαρος, η κοιλιά σας πύθαρος!

Η «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» ανακοινώνει τη λειτουργία διαδικτυακού εργαστηρίου για το Παραμύθι και την Αφηγηματική Τέχνη. Το εργαστήριο θα υλοποιείται κάθε Τρίτη ώρες 19:00 – 21:00 μέσω ZOOΜ, από την Ανθή Θάνου και τον Γιώργο Ευγενικό. Το εργαστήριο χωρίζετε σε εκπαιδευτικές ενότητες τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος επιλέγοντάς τις είτε όλες είτε μεμονωμένα.


Το εργαστήριο είναι βιωματικό και ανεξάρτητα από την θεματική της κάθε ενότητας, θα εργαστούμε συνολικά, πάνω στην δομή των ιστοριών, την εικονοπλασία, την διαμόρφωση χαρακτήρων, την περιγραφή των συναισθημάτων και γενικότερα τις αφηγηματικές τεχνικές αναφορικά με την αμεσότητα, ύφος, ρυθμό, παύσεις, εναλλαγές, εκπλήξεις, απρόοπτο κλπ.


Για την συμμετοχή σε όλο το εργαστήριο ή και για κάθε ενότητα ξεχωριστά θα χορηγηθεί Βεβαίωση Εκπαίδευσης. 
Η κάθε ενότητα είναι χρονικής διάρκειας δύο μηνών συνολικά οκτώ δίωρων συναντήσεων.

Η οικονομική συνδρομή για κάθε δίμηνη ενότητα του εργαστηρίου είναι 120€

Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και στις 3 πρώτες ενότητες, για την εφάπαξ καταβολή θα υπάρξει έκπτωση 60€. Οπότε η οικονομική συμμετοχή διαμορφώνεται συνολικά στα 300€


Για εγγραφή συμπληρώστε την φόρμα που θα βρείτε 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση ή διευκρίνιση είμαστε στην διάθεσή σας στο e-mail:   afigisi@gmail.com ή και στα τηλέφωνα: 2104313332 και 6977453597.




Α' ΕΝΟΤΗΤΑ

«Παραμύθι, μνημονική και αφηγηματική τέχνη»
Γνωριμία με το παραμύθι, την αφηγηματική τέχνη, την τέχνη και τεχνική της μνήμης. Εξετάζουμε τεχνικές αφήγησης και μνημονικές τεχνικές γνωρίζοντας παράλληλα τις ομηρικές φόρμουλες, τους βασικούς κανόνες ρητορικής αλλά και πως γεννήθηκε η μνημονοτεχνική. Με την «βοήθεια» της Μνημοσύνης, της μητέρας των 9 Μουσών, θα «συστηθούμε» με τους αρχαίους ραψωδούς, τους ρήτορες, τους φιλοσόφους, τους ερευνητές του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, της σύγχρονης εποχής και του ψηφιακού κόσμου και θα γνωρίσουμε με βιωματικές ασκήσεις και δραστηριότητες την αφηγηματική τέχνη αλλά και τις μνημονικές τεχνικές στην αφήγηση ιστοριών. Θα γνωρίσουμε τους τρόπους απελευθέρωσης των ιστοριών από τα βιβλία και από τον γραπτό λόγο και την «παράδοση» τους στον προφορικό. Θα διερευνήσουμε την μορφολογία των παραμυθιών και θα επεξεργαστούμε τους άξονες των ιστοριών.
(Εφαρμογές μνημονικής, επινόησης ιστοριών και αφήγησης).

Γιώργος Ευγενικός
Τρίτες 1, 8,15,22 Οκτωβρίου 2024
Ώρες 19:00-21:00



«Τα παραμύθια που κάνουν κύκλους ή αλλιώς κλιμακωτά»
Στις δύο πρώτες μας συναντήσεις θα ασχοληθούμε με κλιμακωτά παραμύθια τα οποία έχουν παιγνιώδη τρόπο αφήγησης, έχουν ρυθμό και μουσικότητα, κωμικά στοιχεία και προσελκύουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Τα κλιμακωτά παραμύθια έχουν κλιμακωτή ή αλυσιδωτή διατύπωση και προχωρούν σαν παιχνίδι στην αφήγησή τους, από ένα πρόσωπο ή γεγονός σε περισσότερα (Ν.Γ.Πολίτης). Στη διεθνή λαογραφία είναι γνωστά με τα ονόματα randonnees (γαλλικά), cumulative tales (αγγλικά). Επίσης τα βρίσκουμε με έμμετρους στίχους σε συλλογές τραγουδιών. Το γνωστό σε όλους μας Ντίλι Ντίλι απαντάται και ως κλιμακωτό παραμύθι αλλά και ως τραγούδι. Τα κλιμακωτά παραμύθια ονομάζονται και σωρευτικά ή αλυσιδωτά και ο Ν.Πολίτης αναφέρει ότι κατάγονται από ένα Ιουδαϊκό άσμα του Πάσχα το λεγόμενο Χαδ Γκαδία, το οποίο ψάλλεται από τους Ιουδαίους μέχρι σήμερα.
(το κουδουνάκι, ο ποντικός και η θυγατέρα του, η σουσουράδα, όλοι κολλήσανε, το φτωχό καλό παιδί, το γάντι, ο πύργος της μύγας, ο ψύλλος, το ντιλι ντίλι)

Ανθή Θάνου
Τρίτες, 29 Οκτωβρίου και 5,12,19 Νοεμβρίου 2024
Ώρες 19:00-21:00



Β' ΕΝΟΤΗΤΑ

«Ιστορίες σοφίας»
Οι διδακτικές ιστορίες ή ιστορίες σοφίας αποτελούν ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της προφορικής παράδοσης και περιλαμβάνουν ιστορίες που διαπραγματεύονται τις μεταφυσικές αναζητήσεις του ανθρώπου. Αναφέρονται σε μύθους, σε δοξασίες ή παραδόσεις που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν μηνύματα, διδασκαλίες, να απαντήσουν σε υπαρξιακά ερωτήματα. Εκφράζουν πανανθρώπινες αλήθειες, αξίες και ηθικές αρχές. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι εμπλέκονται με μύθους και παραμύθια της εκάστοτε παράδοσης και πολλές φορές χρησιμοποιούν αυτή την παράδοση σαν όχημα για να περάσουν τα μηνύματά τους.
(Παραβολές, Μύθοι Αισώπου, Σούφικες, Ταο, Ζεν Ινδικές, Akbar-Birbal,ιστορίες του Ναστραντίν,
καλά διδάγματα ATU 910-919, έξυπνες πράξεις και λόγια ATU 920-929 κλπ)

Γιώργος Ευγενικός
Τρίτες 26 Νοεμβρίου και 3, 10,17 Δεκεμβρίου 2024
Ώρες 19:00-21:00


«Δοκιμασίες και η επιστροφή στο σπίτι: ο αγώνας για την ωριμότητα»
Παραμύθια όπου για να βρεις την ωριμότητα χρειάζεται να περάσεις δοκιμασίες και για να αυτονομηθεί κανείς χρειάζεται να κάνει και μια εσωτερική μετάβαση. Παιδιά που φεύγουν ή διώχνονται από το σπίτι, δοκιμάζονται, γνωρίζουν το φόβο, παλεύουν με θεριά και καταφέρνουν να γυρίσουν πίσω φτάνοντας σε ένα άλλο σκαλοπάτι αυτονομίας και ωριμότητας.
Μαθαίνουμε πως να μαθαίνουμε ένα μεγάλο σε έκταση παραμύθι.
(Χάνσελ και Γκρέτελ, Κοντορεβιθούλης, η Μαρούλα)
Ανθή Θάνου
Τρίτες, 7,14,21,28 Ιανουαρίου 2024
Ώρες 19:00-21:00



Γ' ΕΝΟΤΗΤΑ

«Προσωπικές ιστορίες. Μασλάτια»
Γιατί να ακούσει κάποιος την ιστορία μου; Πως μπορώ να αφηγηθώ την ιστορία μου ώστε να έχει ενδιαφέρον για τους άλλους; Γιατί είναι τόσο σημαντικό να μάθω πώς να αφηγούμαι τις ιστορίες μου;
Ορισμένες ιστορίες στη ζωή μας αξίζει να τις αφηγηθούμε ξανά και ξανά. Ιστορίες που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.
Θα γνωρίσουμε τα «μασλάτια» και πως με χωρατά και αστεϊσμούς θα αφηγηθούμε τις μεγαλύτερες αλήθειες.
Θα μετατρέψουμε εμπειρίες της ζωής μας σε ιστορίες και θα εξασκηθούμε σε πρακτικές αφήγησης προσωπικών ιστοριών. Μια προσωπική ιστορία αξίζει να ακουστεί!

Γιώργος Ευγενικός
Τρίτες 4,11,18, 25 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες 19:00-21:00


«Θνητές και υπερφυσικές γυναίκες στο μύθο και στο παραμύθι»
Ο ρόλος της γυναίκας στη ζωή της κοινωνίας ήταν πολυποίκιλος, με αποτέλεσμα να εμπνεύσει τους λαϊκούς παραμυθάδες Πολλές φορές γίνεται αναφορά στο πρόσωπό της, είτε ως κακιά μητριά είτε ως πεντάμορφη κοπέλα στα λαϊκά μας παραμύθια. Άλλοτε είναι αυτή που θρέφει τον ήρωα κι άλλοτε αυτή που τον σώζει από τα δεινά. Όμως οι γυναίκες στα παραμύθια μας κατέχουν και άλλη μια δύναμη. Μια μαγική και υπερφυσική δύναμη που την εφαρμόζουν στους ανθρώπους και αν η ματιά δεν είναι επιδερμική θα ανακαλύψεις ότι είναι για καλό! Δίνουμε την ανάσα μας στη φωνή αυτών των γυναικών!
Το πάθος της κάθε ηρωίδας παίρνει πνοή μέσα από τη δική μας αφήγηση.

Ανθή Θάνου
Τρίτες 4,11,18 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2024
Ώρες 19:00-21:00

--------------------------

Θα ακολουθήσουν και άλλες ενότητες με διάφορες θεματικές που θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο.


Εφόσον οι συμμετέχοντες το επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν το πρόγραμμα και στις επόμενες διαδικτυακές ενότητες μαθημάτων της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» μέχρι την ολοκλήρωση της και την απόκτηση του διπλώματος. Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 6977453597. 




-------------------------------------------------------------------


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ



ΤΟ
ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ
ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ
«ΣΧΟΛΗΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ»
Η «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» στην Αθήνα θα λειτουργήσει στο «Σπίτι των Παραμυθιών- Το Μουσείο Αλλιώς» από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 και κάθε Τετάρτη, ώρες 18:00-21:00.



Δυναμική και δημιουργική προσέγγιση της αφηγηματικής τέχνης.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε κάθε ενήλικα που αγαπά τις ιστορίες και τον προφορικό λόγο, και επιθυμεί…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ





«ΌΤΑΝ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΕ ΠΑΡΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥ,
ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΞΕΧΝΑΣ.
ΑΠΛΩΣ ΑΦΗΝΕΣΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΣ»
                                                                                                      Κωστής Γκιμοσούλης