Η Σχολή


Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» λειτουργεί από το 2008 την πρώτη «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» στην Ελλάδα και από το 2014 στην Κύπρο.
Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν πολύπλευρα την Αφηγηματική Τέχνη σε εφαρμοσμένο και θεωρητικό επίπεδο, καλλιτεχνικό και επιστημονικό, με ατομική δουλειά αλλά και συνεργασία σε ένα ομαδικό πνεύμα.

Απευθύνεται σε κάθε ενήλικα που αγαπά τις ιστορίες και τον προφορικό λόγο, που επιθυμεί να ασχοληθεί με την αφήγηση, να εμπλουτίσει την καθημερινή του ζωή με αυτήν, να την εφαρμόσει για καλύτερα αποτελέσματα στην υπάρχουσα εργασία του, να ασχοληθεί με την αφήγηση αποκλειστικά ή παράλληλα με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Σε κάθε ενήλικα που επιθυμεί να ανακαλύψει πτυχές του εαυτού του και προσωπικές του δυνατότητες, να αλληλεπιδράσει με την ομάδα και να μοιραστεί τη μαγεία των ιστοριών, να αποκτήσει ευρύτερη γνώση για το παραμύθι και τη λαϊκή προφορική παράδοση, και την έρευνα γύρω από αυτά.

Διάρκεια
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί δύο χρόνια και ολοκληρώνεται σε 600 διδακτικές ώρες.
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2016 και θα αναπτυχθούν σε τέσσερις εκπαιδευτικούς κύκλους. Κάθε κύκλος έχει διάρκεια 150 ώρες.

1ος εκπαιδευτικός κύκλος
Από το 2016, ο πρώτος κύκλος της Σχολής υλοποιείται ως εργαστήριο στο οποίο οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν ανεξάρτητα αν θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στους επόμενους κύκλους της Σχολής. Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης με αναλυτική αναφορά στα μαθήματα, τους διδάσκοντες και τις ώρες.

Οι δάσκαλοι που θα διδάξουν στο εργαστήριο - πρώτο κύκλο Σχολής από τον Σεπτέμβριο 2016 έως τον Φεβρουάριο 2017 είναι:

Γιώργος Ευγενικός (Μνημονική - Αφηγηματική Τέχνη)
Ανθή Θάνου (Τέχνη του Λόγου - Αφηγηματική Τέχνη)
Εύη Γεροκώστα (Αφήγηση και λογοτεχνία)
Μαρία Βραχιονίδου (Ερμηνευτική προσέγγιση αφηγηματικού υλικού. Οι συμβολισμοί του αφηγηματικού λόγου)
Μαρία Βλαχάκη (Κοινωνιολογία λαϊκού πολιτισμού - κοινωνικές αποτυπώσεις στα λαϊκά παραμύθια. Διαφορετικότητα, κοινωνικά στερεότυπα, ζητήματα παιδαγωγικής)
Ειρήνη Νικολακοπούλου  (Μουσική και Αφήγηση)
Μάιρα Μηλολιδάκη (Αγωγή του λόγου)
Γιάννα Φιλιπποπούλου (Ρυθμός, κίνηση, έκφραση)

2ος 3ος και 4ος εκπαιδευτικός κύκλος
Στους τρεις αυτούς κύκλους αναπτύσσεται το υπόλοιπο πρόγραμμα της Σχολής σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πλάνο που έχει ανακοινωθεί και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Οι Δάσκαλοι είναι επιστήμονες και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με εμπειρία σε τομείς όπως αφήγηση, λαογραφία, κοινωνική ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, παιδαγωγική, μουσική, θέατρο, αγωγή του λόγου. Έχουν κληθεί να διδάξουν στο πρόγραμμα και να αλληλεπιδράσουν με τους ενήλικες εκπαιδευόμενους, με στόχο την πολύπλευρη προσέγγιση της αφήγησης και της λαϊκής προφορικής παράδοσης. Τα ονόματα των δασκάλων της περιόδου 2015 - 2016 μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.

Οι Δάσκαλοι του δεύτερου τρίτου και τέταρτου κύκλου
Το εκπαιδευτικό δυναμικό της σχολής εκτός των παραπάνω δασκάλων που συνεχίζουν τα μαθήματα και στους επόμενους κύκλους, εμπλουτίζεται  με τους:
Ελένη Αχιλλέως (Τέχνη του Λόγου - Αφηγηματική Τέχνη)
Στέλλα Κασσιμάτη (Τέχνη του Λόγου - Αφηγηματική Τέχνη)
Τσιάκκα Σκεύη (Η αφηγηματικότητα στον Όμηρο)
Βαλεντίνα Παπαδημητράκη  (Τεχνικές ανάγνωσης και κατανόησης κειμένου - σκηνική παρουσία)
Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου (Αφήγηση και μουσική)
Κάτια Καντούρη (Μουσειακή αγωγή)
Μαρία Νικολαΐδου (Η χρήση του λόγου σε διαφορετικά επικοινωνιακά πλαίσια)
Νίκος Ορφανός (Η Αφήγηση στα ηλεκτρονικά μέσα)
αλλά και με άλλους δασκάλους, προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι ώρες και οι ημέρες μαθημάτων
είναι δύο Σαββατοκύριακα ανά μήνα.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εντός των ωρών 13:30 έως 20:00 το Σάββατο και 13:30 έως 18:30 - 19:00 την Κυριακή.


Βεβαίωση παρακολούθησης - Δίπλωμα
Μετά την ολοκλήρωση και των τεσσάρων εκπαιδευτικών κύκλων παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης με αναλυτική αναφορά στα μαθήματα, τους διδάσκοντες και το σύνολο ωρών παρακολούθησης. Με την ολοκλήρωση επιπροσθέτως 100 ωρών πρακτικής δίδεται πιστοποιητικό σπουδών – δίπλωμα. Η πρακτική είναι προαιρετική, περιλαμβάνει την προετοιμασία και υλοποίηση καλλιτεχνικών παραστάσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 

Συχνές ερωτήσεις 
Απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα που μας απευθύνονται θα βρείτε εδώ

Περισσότερες πληροφορίες
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την φόρμα που θα βρουν ΕΔΩ  για να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να τους αποστείλουμε αναλυτικές πληροφορίες ή μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο  210 4313332.