Τελικές Παρουσιάσεις Εκπαιδευόμενων Αφηγητών

Αγαπητοί φίλοι, θα ήταν μεγάλη μας χαρά να παρευρεθείτε στις τελικές παρουσιάσεις των εκπαιδευόμενων αφηγητών της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης που θα πραγματοποιηθούν στις  Ιουνίου στην Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδουέως, στις 5,6,7 Ιουνίου και στίς 6 Νοεμβρίου 2015 στο «Σπίτι των Παραμυθιών» - Το μουσείο αλλιώς.    Η είσοδος σε όλες τις παρουσιάσεις είναι ελεύθερη.
Για τις παρουσιάσεις στις 4 και 5 Ιουνίου είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο e-mail: folktaleshouse@gmail.com
Σας περιμένουμε!
.
Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015, 18:00 - 20:00

Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου


Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου φιλοξενεί στους χώρους της το «Σπίτι των Παραμυθιών» και τις εκπαιδευόμενες αφηγήτριες Μαρία Δούζη και Κατερίνα Πετροπούλου, οι οποίες στο πλαίσιο της διπλωματικής τους στη «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» θα πραγματοποιήσουν τα δυο ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

Τίτλος: Πάμε μία βόλτα στο φεγγάρι με όχημα τη βιβλιοθήκη! 
Εκπαιδευόμενη αφηγήτρια: Κατερίνα Πετροπούλου
Τι ομοιότητες έχει ένα ξέφωτο με μία βιβλιοθήκη;
Τι γινόταν παλιά με τον Ήλιο και την Σελήνη;
Πόσα διαφορετικά φουστάνια έχει στην ντουλάπα της η Σελήνη; 
Τα παιδιά ακούνε ιστορίες, αξιοποιούν παιδικά βιβλία γνώσεων από την επιστήμη της αστρονομίας και παίζουν παιχνίδια με το σώμα τους για να μιμηθούν την κίνηση της γης-σελήνης και τις φάσεις του φεγγαριού. Τέλος, δημιουργούν τις δικές τους κατασκευές που αποτυπώνουν την επιστημονική εξήγηση αυτού του φαινομένου.
Ώρα:  17:30
Απευθύνεται: Σε παιδιά Α΄- Γ΄ δημοτικού 


Τίτλος: Ταξιδεύοντας ανάμεσα στις γραμμές και στα βιβλία!
Εκπαιδευόμενη αφηγήτρια: Μαρία Δούζη
Σε τι υλικό έγραφαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι; Και σε τι οι Κινέζοι; Είχαν βιβλιοθήκες οι Σουμέριοι; Ποιος τύπωσε πρώτος βιβλία; Ποια είναι η πιο διάσημη βιβλιοθήκη του κόσμου; Και ποια είναι η πιο μεγάλη; … Ποιος; Πού; Πότε; Πώς;... ερωτήσεις πολλές, απαντήσεις μαγικές.
Μια ιστορία τόσο παλιά όσο οι άνθρωποι πάνω στη γη και τόσο γνωστή όσο το πιο αγαπημένο μας παιχνίδι.
Ώρα: 19:00
Απευθύνεται: Σε παιδιά Δ΄- ΣΤ΄ δημοτικού
 Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, 19:00 
«Σπίτι των Παραμυθιών» - Το μουσείο αλλιώς
Απευθύνεται σε βρέφη από 8  έως 18 μηνώνΕκπαιδευόμενη αφηγήτρια: Ανέζα Μηνόγιαννη
Τίτλος: «Νταχτιρντί και Νταχτιρντό… Μια φορά κι έναν καιρό»
Πότε μάθαμε να περπατάμε; Να τρώμε; Να μιλάμε; Ποιος είπε ότι τα μωρά είναι μόνο για «μαμ, κακά και νάνι»; Και ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να αφηγηθούμε ιστορίες σε μωρά επειδή δεν καταλαβαίνουν; Αφήγηση σε μωρά και με ήρωες μωρά, μια ιστορία που μοιράζεται μαζί τους την αγωνία τους να κατακτήσουν τα πάντα από την αρχή και μας θυμίζει πόσο υπέροχο είναι να ανακαλύπτεις κάτι καινούριο κάθε μέρα.

Σάββατο 6 Ιουνίου 2013, 17:00 - 22:00
«Σπίτι των Παραμυθιών» - Το μουσείο αλλιώς
Απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους 
Εκπαιδευόμενη αφηγήτρια: Νατάσα Κατσάπη
Τίτλος: Παραμύθια πού χορεύουν
Έπαιξε η μουσική κι οι ήρωες μαγεύτηκαν και έπιασαν το χορό. Και τότε αρχίσαν όλα …. Νεράιδες με μαντήλια αραχνοΰφαντα κάτω απ’ το φως του φεγγαριού. Βασιλοπούλες όμορφες σε κήπους μαγικούς, ταμπούρλα που δίνουν ζωή κι αγόρια που χορεύοντας φτάνουν μέχρι τ’ αστέρια. Τέσσερις ιστορίες από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα που σε παρασύρουν στο ρυθμό τους.
Μουσική Συνοδεία: Ηλίας ΜαρκαντώνηςΕκπαιδευόμενος αφηγητής: Διαμαντής Γαβριηλίδης
Τίτλος: Φολιδωτές Ιστορίες
Από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα τα φίδια προκαλούσαν δέος και φόβο στους ανθρώπους κι εκείνοι με τη σειρά τους έπλαθαν ιστορίες και μύθους γι’ αυτά. Ελάτε να ακούσετε για τα βάσανα μιας κοπέλας που έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο άντρες και πως ένα στοίχημα γίνεται αφορμή κάποιος να χάσει τη γυναίκα του κι ένα κουβέλι φλουριά.
Μουσική Συνοδεία: Ελισάβετ Μπούσιου

Διάλειμμα 5 λεπτών

Εκπαιδευόμενη αφηγήτρια: Νάγια Οικονομοπούλου
Τίτλος: Η Βάσανος του Σώματος
Μέσα από την μυθολογία, την λαϊκή παράδοση και την σύγχρονη ποίηση, σώματα με σημάδια κρυφά και φανερά, με πληγές βαθιές που φτάνουν στην ψυχή, κορμιά που κατατρώγονται από φωτιά ασίγαστη, εξομολογούνται ιστορίες γδαρμένες και ματωμένες, βγαλμένες από μνήμες αγκαθωτές, αντίλαλους από δάση όπου θεοί και άνθρωποι σπαράσσουν και σπαράσσονται.
Μουσική Συνοδεία: Ηλίας Μαρκαντώνης

Διάλειμμα 15 λεπτών

Εκπαιδευόμενη αφηγήτρια: Ακριβή Καλδίρη
Τίτλος: Ζωή είναι θα περάσει...!
Τι είναι η απουσία; Γιατί από το Χάροντα κανείς δεν ξεφεύγει; Πώς πληρώνεται η δόξα; Πότε πεθαίνει πραγματικά κάποιος; Μέσα από κείμενα της λογοτεχνίας και της λαϊκής παράδοσης θα ακούσουμε γι'  αυτούς που φεύγουν και αφήνουν παρακαταθήκη ιστορίες. Ιστορίες που ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, καλύπτουν το κενό της απουσίας τους!
Μουσική Συνοδεία: Ελισάβετ Μπούσιου


Εκπαιδευόμενη αφηγήτρια: Δέσποινα Παπίτσα
Τίτλος: ...και βγήκε παγανιά
Πρόκειται για μια συλλογή ευτράπελων ιστοριών, από το Πουέρτο Ρίκο μέχρι την Σιβηρία, που μιλούν για ανθρώπους που είδαν το Χάρο με τα μάτια τους αλλά... τον ξεγέλασαν γυρνώντας του την πλάτη, γέλασαν μαζί του και τελικά τον άφησαν να τρέχει μόνος του, να γράφει και να ξεγράφει τα κιτάπια του.
Μουσική Συνοδεία: Ελισάβετ Μπούσιου

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, 12:00 - 16:00
«Σπίτι των Παραμυθιών» - Το μουσείο αλλιώς
Απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους 
Εκπαιδευόμενη αφηγήτρια: Ελισάβετ Μπούσιου
Τίτλος: Ιβάν ο Τολμηρός
Ο Ιβάν μας εξιστορεί όλα τα θαυμαστά που του συνέβησαν και μας απαντά… Τι είναι εκείνο που μπορεί να κάνει έναν κουτό στ' αλήθεια τον πιο ικανό και θαρραλέο; Τι είναι εκείνο που μετρά για να κερδίσει κανείς την καρδιά της πιο ξακουστής και ζηλεμένης κόρης;

Διάλειμμα 5 λεπτών

Εκπαιδευόμενη αφηγήτρια: Μαρία Ζουράρη
Τίτλος: Με τα Μάτια της Καρδιάς… Ιστορίες Ομορφιάς και Ασχήμιας
Ποιος είναι τελικά άσχημος και ποιος όμορφος; Και οι ατέλειές μας; Είναι εμπόδιο για την ευτυχία μας ή μήπως εισιτήριο προς την πραγματική αγάπη; Κάποτε, σε μια παραλία, η Ομορφιά και η Ασχήμια συναντήθηκαν για μία και μόνο φορά. Κι ό,τι έγινε εκεί μεταμόρφωσε δύο μικρά κορίτσια, άλλαξε τη ζωή της κόρης της ράφτρας και της πριγκίπισσας Αλταμίρας, και από τότε ο καθρέφτης έγινε για όλους τους ανθρώπους ένας φίλος… άσπονδος. Μα, ευτυχώς, για εμάς υπάρχει και η αγάπη…
Μουσική Συνοδεία: Μαρία Πλουμή

Διάλειμμα 15 λεπτών

Εκπαιδευόμενη αφηγήτρια: Γεωργία Φρουτζιάλα
Τίτλος: Νυχτερινός ουρανός, ιστορίες του νερού και του φεγγαριού
Ιστορίες παρμένες από την παράδοση διαφόρων λαών, καθώς γλιστρούν πάνω στο νερό ξετυλίγουν τα μυστικά τους κάτω απ’ το φως του φεγγαριού και των αστεριών. Ιστορίες που μιλούν για το όνειρο, τον έρωτα, την πορεία προς τον αυθεντικό εαυτό μας και την αποδοχή του από τους άλλους.
Μουσική Συνοδεία: Μαρία Πλουμή

Διάλειμμα 5 λεπτών

Εκπαιδευόμενη αφηγήτρια: Κατερίνα Λιβά
Τίτλος: Χαλβάς ... Σεβντάς. Τα Παραμύθια των Γλυκών της Χαλιμάς.
Ιστορίες για το φαΐ και το πιοτό - τάιζε την ψυχή κι αυτή θα σε ακούσει. Μέσα στην αγορά της Βαγδάτης, μέσα από τις συνταγές των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, πάνω στους δίσκους τους χρυσούς των Χαλίφιδων, τα γλυκά γίνονται σύντροφοι των ανθρώπων. Γλυκαίνουν τους ουρανίσκους τους αλλά και τις πίκρες και τις χαρές της ζωής τους. Οι άνθρωποι βρίσκουν στο γλυκό έναν έρωτα, μια ανταμοιβή, άλλοτε παρηγοριά και άλλοτε... Άραγε εσείς τι βρήκατε στις κουταλιές του γλυκού που φάγατε τελευταία φορά;
Μουσική Συνοδεία: Κατερίνα Αδάμ
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015, 20:30 - 22:00 
Απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους Τίτλος: Τα Πουλιά, η Φωτιά και η Αγάπη
Εκπαιδευόμενη αφηγήτρια: Βιολέτα Σολιδάκη
Μουσική, τραγούδι: Χρήστος Καρνάβας
Ελεύθερες πτήσεις από τον λόγο στη λαλιά κι απ’ τη λαλιά στο λόγο
Eνα χελιδόνι φέρνει στους ανθρώπους τη φωτιά από τον ουρανό και ένας κορυδαλλός κελαηδούσε και χοροπηδούσε πάνω στον ώμο μιας κοπέλας, καθώς εκείνη έψαχνε να βρει την αγάπη. Θα μάθουμε έναν ξεχωριστό τρόπο για το πώς να ζωγραφίζουμε ένα πουλί και θα ανακαλύψουμε τις οδηγίες, μέσα από ένα ποίημα του Ζακ Πρεβέρ.

Διάλειμμα 5 λεπτών

Εκπαιδευόμενη αφηγήτρια:  Γεωργία Καγιά
Τίτλος: Περί έρωτος και άλλων τινών…
Μουσική Συνοδεία: Ελισάβετ Μπούσιου
Ιστορίες για τον έρωτα και για το πώς γεννήθηκε.
Ιστορίες για πλάσματα μισά που ψάχνουν το άλλο τους μισό να γίνουν ένα.
Είναι ο έρωτας, λοιπόν, αυτός που θα τα ολοκληρώσει, ή σαν θα ψάξουν καλά, θα βρουν την ολοκλήρωση βαθιά μες στην ψυχή τους;

Διάλειμμα 5 λεπτών

Τίτλος: Σήματα Καπνού
Εκπαιδευόμενη αφηγήτρια: Σοφία Χατζή
Μακριά απ'την πόλη και τους δρόμους τους πλατιούς, μέσα στα δάση, στα βουνά και στους αγρούς, αν γυρίσεις το βλέμμα τον ουρανό να κοιτάς, σημάδια θα διακρίνεις της λαλιάς και της φωτιάς.
Ιστορίες των Ζαπατίστας θα μας ταξιδέψουν στο μακρινό Μεξικό, όπου ο αυτόχθονος πληθυσμός δίνει μακρόχρονο αγώνα για ζωή ανθρωπινή. Τα παραμύθια στα χέρια τους, μεταμορφώνονται σε εργαλείο πληροφόρησης, παρέμβασης αλλά και διεκδίκησης.

-----------------------------------------------------------------------------

Η είσοδος σε όλες τις παρουσιάσεις είναι ελεύθερη. 
Για τις παρουσιάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων 
στο e-mail: folktaleshouse@gmail.com


Οι ημερομηνίες παρουσιάσεων των υπολοίπων εκπαιδευόμενων θα ανακοινωθούν σύντομα.

-----------------------------------------------------------------------------

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ